Twitter Buttons

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

G.Ε.Π. (Gazozikos Επαγγελματικός Προσανατολισμός)


Αν νομίζετε πως το ΠΑΣΟΚ φταίει για όλα κάνετε λάθος. Αν έχετε την παραμικρή εντύπωση πως η Νέα Δημοκρατία μας έφερε σ’ αυτή την κατάσταση τότε λυπάμαι πολύ. Αν έχετε καταλήξει πως το εντεταλμένο σχέδιο των μεγάλων δυνάμεων για την καταστροφή της χώρας που ζυμώνεται εδώ και δεκαετίες από τους ιμπεριαλιστές παίρνει πλέον σάρκα και οστά, τότε Αλέκα δεν περίμενα να με διαβάζεις. Αυτό που πραγματικά μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση σαν κράτος είναι τα 40 χρόνια ενός παράλογου εκπαιδευτικού συστήματος και μιας αραχνιασμένης κοινωνικής νοοτροπίας. Αυτό που μας έφερε εδώ είναι η ανυπαρξία σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού.


Μέχρι τώρα η επιλογή επαγγελματικής πορείας γινόταν με τα εξής κριτήρια: Πολύ καλός μαθητής: Δικηγόρος, Γιατρός, Μηχανικός. Λιγότερο καλός μαθητής: Καθηγητής, Αστυνομικός, Οικονομολόγος. Μέτριος μαθητής: ΑΕΙ να ‘ναι κι ότι να ‘ναι. Καθόλου καλός μαθητής: Αν δεν μπορούμε να κανονίσουμε κάποιο ρουσφέτι (το ρουσφέτι είναι επιθυμητό και σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες) ας κάνει ότι τον φωτίσει ο Θεός. Η επιθυμία του παιδιού λαμβάνεται υπόψη μόνο αν συμφωνεί με τις επιλογές που έχουν δώσει οι γονείς (η πλύση εγκεφάλου ξεκινά από νηπιακή ηλικία λέγοντας σε γνωστούς «πες Βαγγελάκη τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις, για-τρός, πες το»). Τα τελευταία χρόνια οι γονείς έχουν εκσυγχρονιστεί βάζοντας στα τοπ της λίστας και το ξεχασμένο εδώ και χρόνια-Παιδαγωγικό (δημόσιο με την μία, fuck yeah) αλλά και την πληροφορική ( συνοδεύετε με την φράση «η επιστήμη του 21 αιώνα»).

Όμως ο επαγγελματικός προσανατολισμός των γονιών κατέρρευσε. Οι δικηγόροι έχουν γίνει οι σπεσιαλίστες της παρασκευής καφέ, οι μηχανικοί μέχρι τα 40 βγάζουν λιγότερα από τους αλβανούς εργάτες που προσλαμβάνουν, οι δάσκαλοι ακόμα να συνέλθουν από το σοκ της κατάργησης του δώρου. Βέβαια οι περισσότεροι κάνουν μία τελείως άσχετη δουλειά με το αντικείμενο που σπούδασαν. Η νοοτροπία του «να πάρει ένα πτυχίο και ας κάνει ότι θέλει» δημιούργησε το έθνος των πιο μορφωμένων ανέργων και των σερβιτόρων με PhD. Και δεν είναι η επαγγελματική αποκατάσταση το βασικό πρόβλημα, είναι η δημιουργία ανθρώπων που σιχαίνονται την δουλειά τους. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν γιατροί που φοβούνται το αίμα, προγραμματιστές που δεν ξέρουν από πού ανοίγει ένα PC, μαθηματικοί που δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά, δάσκαλοι που σιχαίνονται τα παιδιά. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, το αποτέλεσμα ένα : Η δημιουργία επαγγελματιών που δεν αγαπούν το επάγγελμα τους. Αν όλοι αυτοί κάνανε αυτό που πραγματικά ήθελαν δεν θα ήμασταν η χώρα του μέτριου.

Σίγουρα όλοι έχετε την ίδια απορία αυτή την στιγμή, Tonny πως θα επιλέξουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, ποιον να εμπιστευτούμε για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό; Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο της λάθος επιλογής και να αποφασίσετε σύμφωνα με τα ταλέντα του παιδιού σας.
­

Αν το παιδί σας έχει γνώμη για όλα χωρίς όμως στην ουσία να ξέρει τίποτα καλά: μεγαλοδημοσιογράφος. Θα μπορεί να χτυπιέται για ώρες στα παράθυρα αναλύοντας τα λάθη που έγιναν, το τι έπρεπε να γίνει και ποιος φταίει για θέματα που δεν έχει απολύτως καμία ιδέα.

Αν του αρέσει να κλείνεται στις ντουλάπες: Περιπτεράς. Το επάγγελμα που δεν γνωρίζει κρίση.  Εξάλλου όσο και να ανέβουν τα τσιγάρα οι έλληνες δεν θα τα κόψουν ποτέ (μα τι μάγκες θεριακλήδες).

Αν δεν του αρέσει τίποτα και είναι όσο πιο τεμπέλης γίνεται: Δαπίτης-Πασπίτης. Δεν έχει σημασία η σχολή, αρκεί να μπει στην ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, να κολλάει αφίσες και να διοργανώνει πάρτυ σαν να μην υπάρχει αύριο. Θα αποκτήσει σίγουρη θέση στο δημόσιο και αν η σχολή του είναι στις «υψηλού κοινωνικού status» ίσως γίνει βουλευτής.

Αν είναι χοντρό, κακομαθημένο, και του αρέσει να καπνίζει πούρα: Μπράβος της νύχτας. Στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε επιχειρηματία και αν κινηθεί σωστά θα καταλήξει πρόεδρος σε ποδοσφαιρική ομάδα.

Αν λιώνει όλη μέρα με τα φιλαράκια του: Εκπομπή στην τηλεόραση. Θα μπορεί να λιώνει με τα φιλαράκια του 
και να πληρώνετε. Θα μπορεί να πουλάει και επαναστατικότητα του σαλονιού πριν μπει στην Porsche για να γυρίσει σπίτι.

Αν είναι πολύ όμορφη και η νοημοσύνη της σταμάτησε να αυξάνεται στην ηλικία των 4: Διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία. Προσοχή όμως, αν θέλετε την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία πρέπει να βγει 2η, να νευριάσει με το αποτέλεσμα και να γίνει pornstar.

Αν είναι ομοφυλόφιλος : Πέρασαν οι εποχές που έπρεπε να κρύβεται και να κάνει fake σχέσεις. Πλέον όλο το σόι παρακαλάει το παιδί να είναι gay καθώς οι επαγγελματικές επιλογές είναι αμέτρητες. Καλύτερη επιλογή να σπουδάσει σε ένα αγγλικό πανεπιστήμιο με εντυπωσιακό όνομα π.χ. «School of Arts and Applied Lugrism» ώστε να γίνει ηθοποιός-τραγουδιστής-χορευτής, αλλιώς και με ένα fashion designer θα είμαστε ευχαριστημένοι.

Αν παρουσιάζει φοβερές ικανότητες management: Μοναχός. Γενικά η οποιαδήποτε ενασχόληση με την εκκλησία θα μπορέσει να του αποφέρει δυνατότητα για business και πολλά χρήματα.

Αν δεν τον συμπαθεί κανείς: Δυστυχώς εδώ τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Εφοριακός και αστυνομικός είναι οι μόνες δύο επιλογές.

Αν του αρέσει να μασάει δέντρα, να κάνει νάζια σε σκιουράκια, να εξομολογείται τον έρωτά του στους γλάρους και σπάει τα νεύρα στους πάντες: Οικολόγος. Μπορεί να είναι trend και προϊόν διαφήμισης αλλά μια μέρα ο πλανήτης θα τους ευγνωμονεί.

Αν ξυπνάει στον ύπνο του ουρλιάζοντας «κρίσηηηηηηηηηηη» και δεν συζητάει τίποτα άλλο κατά την διάρκεια της μέρας τρομοκρατώντας τον κόσμο: Ρεπόρτερ. Είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να καταστρέψει την ψυχολογία των ανθρώπων.

Αν είναι κοπέλα και τρώει για δύο: Πανελίστρια. Fat is the new smart και δεν υπάρχει καλύτερη προσθήκη σε κάθε πρωινάδικο-μεσημεριανό που σέβεται τον εαυτό του από την αστεία ευτραφούλα με το παράξενο γέλιο.

Αν δεν σκαμπάζει και πολλά αλλά «έχει καλές προθέσεις»: Πρωθυπουργός. Σπουδές, προϋπηρεσία, ικανότητες κρίνονται περιττά. Σημασία έχουν οι προθέσεις και το όνομά του. Για ότι άσχημο ακολουθήσει φταίνε οι υπουργοί του.  

Αν είναι μουγκό: Υπάλληλος σε πληροφορίες δημοσίου. Από υπουργείο μέχρι την εφορία, απ’ το ληξιαρχείο μέχρι το μετρό οι επικοινωνιακές του ικανότητες θα βοηθήσουν την υπηρεσία να παραμείνει στα υψηλά στάνταρτ πληροφόρησης που μας έχει συνηθίσει.

Αν θέλει να μάθει να μιλάει με 5 φράσεις για το οτιδήποτε: ΚΝίτης. Εκεί που η γλώσσα, η προσωπική σκέψη και οι ιδέες γνωρίζουν πραγματική πρόοδο.

Αν έβγαλε τρίχες στο στήθος στην ηλικία των 5, δεν αποχωρίζεται το χρυσό του σταυρουδάκι και είναι περήφανος που νιώθει Έλληνας: Λαϊκός τραγουδιστής. Αυτά τα ποπ-ροκ πως τα λέτε εσείς οι νέοι έρχονται και παρέρχονται. Το γνήσιο ελληνικό μπουζουκοκαψουροτράγουδο θα είναι πάντα εδώ, δώσεεε. Αν δεν έχει καλή φωνή την πάτησε, αγρότης ή έστω βουλευτής του Λ.Α.Ο.Σ.

Αν η τέχνη της εξαπάτησης και της εκμετάλλευσης είναι στο αίμα του: Ξενοδόχος. Όσο πιο πολλά απαράδεκτα δωμάτια χρυσονοικιάσει, όσο περισσότερους πελάτες κοροϊδέψει, όσο περισσότερους ξένους κάνει να μιλάνε με τα χειρότερα για την Ελλάδα, τόσο πιο ευχαριστημένος θα είναι προσθέτοντας το λιθαράκι του στην διάσημη ελληνική φιλοξενία. Το να μπορεί μετά να κλαίγεται στα κανάλια είναι must προσόν. 

Αν είναι δήθεν μέχρις εσχάτων: Στήλη για fashion και το οτιδήποτε δεν έχει καμία αξία σε αθηναϊκό cool έντυπο ή έστω σε ούλτρα γαμάουα site

Αν είναι έξυπνος, ηθικός, με κριτική σκέψη και όρεξη για δουλειά: Μόλις παρουσιάσει τα συμπτώματα μην το πείτε πουθενά και στείλτε τον αμέσως στο εξωτερικό. Αν τον ανακαλύψουν θα είναι άνεργος-θα κάνει την οποιαδήποτε δουλειά μέχρι να του φύγει και το τελευταίο σύμπτωμα όποτε και θα μπορέσει να τον απορροφήσει το σύστημα.














6 σχόλια:

  1. και φαντάζομαι όσοι διάβασαν το ποστ θεωρούν πως ανήκουν στην τελευταία κατηγορία..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νομίζω διανύεις περίοδο μεγάλης έμπνευσης, καλή φάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν και με παιρνει η μπαλα, ως τελευταιο μοντελακι ενταγμενου προσφατως γραναζιου, δεν μπορω να μην παραδεχτω πως το διαβασα με περισση ευχαριστηση, εδω, στη μεση του πουθενα, εδω, εξω απ΄το χαρτη, εδω, που ειναι ηδη καλοκαιρι.ετοιμαζομαι εντατικα να δεχτω με τρομο και κρυφη σαδιστικη ευχαριστηση τα κακεντρεχη βλεμματα εκεινων που μου εχουν φορεσει την ταμπελα: ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. καλα τα λες gazoza, μα λεγε τα πιο δυνατα..ειναι μακρια το πουθενα...μου λειψες

    ΑπάντησηΔιαγραφή